8 juli 2024

Extra onderzoek aardwarmte Lelystad

In maart is onderzoek gedaan of de ondergrond in Lelystad geschikt is voor aardwarmte. Om een compleet beeld te krijgen, is extra onderzoek nodig. Daarom wordt er tussen 15 en 31 juli extra onderzoek gedaan. Het onderzoek vindt plaats in delen van Lelystad-Zuid.

 

seismisch onderzoek

Hoe wordt het onderzoek gedaan?

Voor het onderzoek worden speciale ‘geofoons’ om de 10 meter in de grond geplaatst. Vervolgens stuurt een speciaal wagentje een paar seconden geluidsgolven door de geofoon. Na ongeveer anderhalve minuut verplaatst het wagentje zich naar de volgende geofoon. Zo verzamelen we informatie hoe de ondergrond er uit ziet en op welke diepte er aardwarmte in de bodem zit. 

seismisch onderzoek lelystad

Plaatsen van geofoons

Het plaatsen van de geofoons gebeurt overdag. Het meten van de geluidsgolven gebeurt ’s nachts. Dan is er weinig ander geluid dat invloed heeft op het onderzoek. Van de geluidsgolven merken bewoners niets. Het wagentje dat de geluidsgolven meet, verplaatst steeds tien meter. Dit geeft een zacht zoemend geluid. Vergelijkbaar met het optrekken van een elektrische auto. 
Als het onderzoek klaar is, worden de geofoons weer verwijderd. 

seismisch onderzoek geofoons

Vervolg op onderzoek maart

Het onderzoek dat in maart werd gedaan, kon niet helemaal worden afgerond. Door de vele regen was een deel van het te onderzoeken gebied te nat waardoor de wagen die de geluidsgolven meet, niet over het natte weiland kon rijden. 

Het kaartje hiernaast toont, aan de hand van de rode stippellijnen, wat nog onderzocht gaat worden midden juli. 

kaart lijn 7 en 8 Lelystad

Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?

HVC verkent samen met Vattenfall of een aardwarmteproject in Lelystad mogelijk is. De beoogde locatie daarvoor is Lelystad-Zuid. De resultaten van het onderzoek helpen bij het bepalen van de precieze locatie van de aardwarmtebron. Het is de bedoeling dat de warmte in de toekomst wordt gebruikt in het bestaande warmtenet van Vattenfall. Met het gebruik van aardwarmte kan de inzet van biomassa als warmtebron flink verminderen.

video met geoloog Mart Zijp

Filmbestand
Play video

Bekijk de video

/